Zoveel wensen, zoveel hypotheekvormen
Wanneer we kijken naar de mensen die een hypotheek aanvragen, dan kunnen we al snel stellen dat deze markt uit verschillende segmenten bestaat. Zo zijn er in eerste instantie de starters die hun eerste woning kopen. Daarnaast zijn er de spaarders, de ouderen, mensen met een bedrijf en mensen die tussen twee koopwoningen in zitten. Wanneer zij allemaal dezelfde soort hypotheek zouden krijgen, dan zou de persoon in de ene situatie zeer veel nadeel hebben van deze hypotheekvorm terwijl een persoon in de andere situatie een groot voordeel geniet. Omdat er zoveel psituaties van kapitaal, wensen en toekomstplannen bestaan, zijn er verschillende hypotheekvormen in het leven geroepen.
Hier worden een aantal hypotheekvormen besproken. Terecht moeten we opmerken dat de hypotheekmarkt aan verandering onderhevig is. Dit door verschillende factoren die plaatsvinden op een hoog economisch en politiek mondiaal niveau. Toch zijn er een aantal hypotheekvormen die in de afgelopen jaren stabiel gebleven zijn.
Startershypotheek
De startershypotheek kenmerkt zich door lage hypotheeklasten aan het begin van de doorlooptijd. De doorlooptijd van een hypotheek is doorgaans dertig jaar en de starter staat in de meeste gevallen aan het prille begin van zijn carrière. Dit is voor veel geldverstrekkers een reden om de hypotheek in zodanige vorm aan te bieden dat de hypotheeklasten aan het begin van de doorlooptijd laag zijn. De hypotheeklasten stijgen gaandeweg. De bank gaat er echter vanuit dat de consument door de jaren heen carrière maakt en zo meer gaat verdienen.
Spaarhypotheek
Het geleende geldbedrag staat bij de spaarhypotheek gedurende de hele looptijd van de hypotheek vast. De spaarhypotheek is gekoppeld aan een spaarrekening waarop de consument even veel rente ontvangt als het bedrag aan rente dat voor de hypothecaire lening betaalt moet worden. De spaarhypotheek levert fiscale voordelen op. Volgens de wet IB 2001 kan de consument namelijk hypotheekrente ontvangen bij de spaarhypotheek. De spaarhypotheek is een hypotheekvorm die in een hypotheekgesprek zeker ter sprake moet komen.
Krediethypotheek
Bij een krediethypotheek is het niet alleen mogelijk om geld af te lossen, maar is het ook mogelijk om weer geld op te nemen. De krediethypotheek is een extra optie die in een andere hypotheekvorm kan worden meegenomen. Een groot voordeel is dat de consument zelf kan beslissen wat er met het geld gebeurt. Zo kan het geld weer worden gestopt in een verbouwing aan de woning. Bij de krediethypotheek wordt alleen rente gerekend over het opgenomen bedrag.
Ondernemershypotheek
Voor ondernemers is het niet altijd even gemakkelijk om een hypotheek aan te vragen. Bij een ondernemer ontbreekt het vaste dienstverband bij een werkgever die bij veel hypotheekvormen een harde eis is. Voor ondernemers vereist het maatwerk om een hypotheek samen te stellen. Wanneer de ondernemer kan aantonen dat hij de laatste drie jaar stabiele inkomsten heeft gehad en de geldverstrekker ook kan overtuigen dat dit zo blijft, dan kan een maatwerkhypotheek worden afgesloten.
Seniorenhypotheek
Net als de ondernemer is het voor een senior niet altijd even gemakkelijk om een hypotheek aan te vragen. Dit komt omdat een senior vaak binnen korte tijd met pensioen gaat of dit wellicht al is. Een hypotheekadviseur zal moeten kijken naar de bestaande mogelijkheden buiten inkomsten van werk om. Heeft de consument een bestaande koopwoning met overwaarde? Hoe groot is het pensioen en wat zal de consument maandelijks aan pensioengeld ontvangen?
Overbruggingshypotheek
De overbruggingshypotheek is een hypotheekvorm die van pas kan komen wanneer u tijdelijk twee koopwoningen bezit. U heeft de oude woning in de verkoop gezet maar deze is nog niet verkocht. Ondertussen wilt u wel een nieuwe woning kopen of heeft hiervoor een hypotheek aangevraagd. De overbruggingshypotheek is bedoeld om deze twee hypotheken te dekken.