Iedere dag groeit het aanbod aan varianten van hypotheken. Mensen die graag een eigen woning kopen sluiten veelal een hypothecaire lening af. Zo kunnen ze in de kosten voorzien. Banken kijken steeds doelbewuster naar specifieke groepen, waardoor het voor steeds meer mensen haalbaar wordt een hypotheek te nemen. Vaak is het idee van al die hypotheken hetzelfde. Maar toch kunnen de voorwaarden nogal eens verschillen. Van al die hypotheekvormen is de effectenhypotheek een hypotheek op maat. Aan de hand van dit artikel vertellen we je er meer over.

 

 

De effectenhypotheek

De effectenhypotheek heeft veel overeenkomsten met een andere variant van hypotheken, namelijk de beleggingshypotheek. Beide zijn risicovolle hypotheken, die wel lagere maandlasten tot gevolg hebben. De verschillen zitten hem in het volgende:

 

  • Waar je bij de beleggingshypotheek in bepaalde, geselecteerde fondsen belegt, bepaal je bij de effectenhypotheek zelf waar je in gaat investeren;
  • De effectenhypotheek gaat dus een stapje verder en is een hypotheek met grotere risico’s en veel eigen verantwoordelijkheid;
  • De bank zal je bij de effectenhypotheek niet meer in de gaten houden, maar wil wel dat je genoeg geld hebt aan het eind van de looptijd.

 

In deze drie punten is terug te zien dat de effectenhypotheek een hypotheek is met meer risico dan andere vormen. Bij winst is dat natuurlijk mooi meegenomen, bij sprake van verlies zul je bij moeten leggen om je hypotheek eindelijk af te kunnen lossen.

 

 

Flexibele hypotheekvorm

Het mag duidelijk zijn dat deze hypotheek nogal risicovol is en het is dus te overwegen of deze vorm dan wel zinvol is. Maar al die risico’s en de hoge verantwoordelijkheid hebben wel een groot voordeel. De effectenhypotheek is namelijk een heel flexibele vorm van hypotheken. Veel geld inzetten of juist heel weinig? Het kan allemaal. Jij draagt over deze hypotheek de meeste verantwoordelijk en maakt dus ook de belangrijkste keuzes. Je moet er alleen voor zorgen dat er aan het einde van de looptijd genoeg rendement is behaald om af te kunnen lossen. Om je daarbij tegemoet te komen kun je bij veel banken een hogere hypotheek afsluiten. Op die manier houd je extra geld over om mee te kunnen investeren. Dat is handig, zeker als het beleggen toch mis dreigt te gaan.

 

 

Rendement verhogen

De meeste effectenhypotheken bieden je de mogelijkheid om tijdens de looptijd extra geld in te zetten. Aan de hand daarvan kun je proberen je verwachte rendement op te voeren en te verhogen. Je persoonlijke wensen en overwegingen bepalen voor jou of dit een verstandige keuze is. Als je over extra geld komt te beschikken, kun je altijd overwegen om dat in te leggen in je investeringen en beleggingen. Zo kan het rendement van beleggingen snel toe gaan nemen. Maar natuurlijk zijn er altijd ook nog andere manieren om extra vermogens succesvol in te zetten. Wanneer je hiervoor kiest, wordt het risico verspreidt, wat ook wel risicospreiding heeft.

 

 

Samenvatting

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over een hypotheekvorm, de zogenaamde effectenhypotheek. De effectenhypotheek heeft veel weg van de beleggingshypotheek. Toch zijn de risico’s bij de effectenhypotheek wel een stuk groter en draag je meer verantwoordelijkheid over je keuzes. Je staat vrij in je beleggingen en investeringen, maar zult aan het eind van de looptijd wel voldoende geld moeten hebben om af te kunnen lossen. Deze hypotheek staat voornamelijk bekend als flexibel en biedt veel mogelijkheden met betrekking tot een beter en hoger rendement. Over deze hypotheek is online veel meer informatie te vinden. Zo kun je je nog beter voorbereiden.