De tophypotheek is een hypotheekvorm waarbij de maximale geldverstrekking de basis vormt. Voor het uitgeven van deze maximale verstrekking wordt het bruto jaarinkomen als uitgangspunt genomen. Naast het bruto jaarinkomen staat de waarde van het onderpand centraal. In de meeste gevallen kan tot 125% van de executiewaarde worden gefinancierd. De Nederlandse regering vindt dat dit in tijden van economische crisis niet verstandig is en dat Nederlandse consumenten hiermee nog verder in de problemen kunnen geraken.

 

Het is onverstandig tijdens een economische crisis en op het moment dat de huizenmarkt ernstig onder druk staat ook aan maximale leencapaciteit te sleutelen. Het zal bijdragen aan een situatie waarin nog minder woningen worden verkocht en meer mensen hun woning onder de werkelijke waarde moeten verkopen en dus met een restschuld zullen achterblijven. Het is een situatie die de economische crisis nog verder en diepgaander zal voeden.

 

Hoewel er nog geen strakomlijnd plan is voor de maximale verstrekking houdt dit vraagstuk, zeker nu ook de hypotheekrente aftrek vergaand ter discussie staat, de gemoederen bezig. Consumenten blijven op hun geld zitten en stellen nieuwe aankopen – ook de nieuwe eigen woning – uit.

 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...