Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Lenen en hypotheken zijn sinds jaar een dag een onderdeel van de Nederlandse economie. Het houdt veel verschillende branches aan de gang en biedt een grote werkgelegenheid. De fiscale, bancaire, financiële, notariële en vastgoedsector hebben allen voordeel bij een gunstig klimaat voor lenen en hypotheek.
Om terug te komen op de vraag aan het begin van de vorige alinea, hoe heeft het zo ver kunnen komen dat de hypotheekrente aftrek ter discussie staat. Sinds jaar en dag geeft de Nederlandse regering meer geld uit dan er binnenkomt. Dit noemt men het begrotingstekort. Dit begrotingstekort moet minimaal zijn en mag conform de Europese standaard niet hoger zijn dan 3%. En hoewel Nederland slechts een beetje boven de 3% uitkomt is er nog steeds sprake van een tekort. En dus moet bezuinigd worden (wat logisch zou zijn) of meer geld opgehaald worden bij de belastingplichtige.
Het ophalen van extra belasting wordt door de huidige politiek gedaan door allereerst belasting te verhogen en daarnaast fiscale voordelen te laten verdwijnen of in een beter geval versoberen. Op deze wijze tracht de overheid haar eigen verspilzucht op de burger te verhalen.
De hypotheekrente aftrek is een van de fiscale maatregelen die ter discussie staan. Het is opgezet om het eigenwoningbezit te vergroten. Het doel is geslaagd. Misschien zelfs te goed. Veel Nederlanders zijn de hypotheekrente teruggaaf gaan gebruiken als een extra vorm van inkomen. Zeer welkom en rond de 15e van iedere maand wordt deze gestort op de bankrekening van de woningbezitter.
Hij gaat worden afgeschaft. Het is alleen per politieke partij verschillende wanneer dit zal gebeuren. Hou dus de politiek goed in de gaten en bereid u voor op een periode waarin de broekriem strakker zal moeten.