Hypotheek

Een hypotheek is een zakelijk recht op een onroerend goed. In het dagelijks spraakgebruik wordt de term hypotheek over het algemeen gebruikt voor de lening die is aangegaan voor de aankoop van de eigen woning. Deze hypotheek kan worden afgesloten bij verschillende geldverstrekkers tegen verschillende voorwaarden en tarieven. Hypotheekadvies wordt gegeven door deskundig financieel adviseurs die in dienst zijn bij een bank of tussenpersoon. De financieel adviseur die zich bezighoudt met de advisering en bemiddeling in hypotheken en hypotheek vormen moet in het bezit zijn van een aantal diploma’s die zijn deskundigheid aantonen. Een van de diploma vereisten waar een hypotheekadviseur mee te maken krijgt is het diploma erkend hypotheekadviseur wat te behalen is bij de SEH. Op de kennis up-to-date te houden moet de erkend hypotheekadviseur jaarlijks terug de schoolbanken in. Op deze manier willen de overheid en belangenorganisaties de kwaliteit en deskundigheid van adviseurs en adviseren op peil houden.

 

 

Soorten hypotheken

Er zijn op de Nederlandse markt verschillende soorten hypotheken verkrijgbaar. Sommige soorten hypotheken zijn gericht op het opbouwen van een zo groot mogelijk fiscaal voordeel, waar andere soorten hypotheken voornamelijk zo snel mogelijk de hypotheek willen verlagen. Weer andere soorten hypotheken richting zich op de toekomstige inkomensstijging en bieden een lage beginlast die sterk kan groeien in de toekomst. Omdat er vele soorten hypotheken zijn met verschillende voorwaarden en tarieven is de hypotheek van tegenwoordig een steeds groter wordend maatwerkproduct. Dit maatwerk kan door de erkend hypotheekadviseur worden geleverd. Een maatwerk hypotheek gaat uit van de huidige situatie van de consument maar kijkt ook naar de toekomst. Op basis van deze gegevens kan worden bepaald welke hypotheekvorm met welke voorwaarden en vereisten het beste bij de situatie van de consument past.

 

 

Hypotheekvormen

Een onderscheid in hypotheekvormen op de markt is te maken tussen hypotheken die tijdens de looptijd worden afgelost, hypotheken die aan het einde van de looptijd worden afgelost en hypotheken die niet worden afgelost. De hypotheekvormen waarbij tijdens de looptijd wordt afgelost zijn de lineaire en de annuïtaire hypotheek. De hypotheekvormen die aan het einde van de looptijd worden afgelost zijn de beleggingshypotheek, de effectenhypotheek, de spaarhypotheek, de hybride hypotheek en de levenhypotheek. De hypotheekvorm waarbij in zijn geheel niet wordt afgelost noemt men de aflossingsvrije hypotheek.