Verschillende hypotheekvormen
Verschillende financiële situaties en persoonlijke wensen vragen om verschillende soorten hypotheek. Zo zijn er hypotheekvormen met voordelen voor starters, spaarders, senioren, ondernemers en mensen met twee woningen. Het is belangrijk om u te oriënteren op deze verschillende hypotheeksoorten wanneer u een woning gaat kopen. Mocht u immers een hypotheek afsluiten en blijkt later dat een andere hypotheekvorm veel beter bij uw financiële situatie past, dan loopt u een kans op een hoge boeterente wanneer u de hypotheek wilt oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Bespreek daarom altijd uw eigen situatie met een hypotheekadviseur.
Startershypotheek
De startershypotheek is een hypotheekvorm die geldverstrekkers speciaal voor starters aanbieden. De startershypotheek is bedoeld om uw eerste woning te financieren. Omdat het in de meeste gevallen om jonge mensen gaat die nog geen hoge inkomsten hebben, worden bij de startershypotheek de maandelijkse lasten in het begin van de looptijd laag gehouden. De gedachte is dat de consument carrière gaat maken en zo later een hoger maandbedrag kan betalen.
Veel banken koppelen voordelen aan de startershypotheek. In ruil voor deze voordelen wil de bank in veel gevallen wel dat de consument de overige bankzaken ook bij deze bank gaat regelen.
Spaarhypotheek
Bij de spaarhypotheek blijft het geleende bedrag gedurende dertig jaar gelijk. Er wordt gespaard om de hypotheek in één keer af te lossen na dertig jaar. De rente die over de gekoppelde spaarrekening wordt betaald is gelijk aan de rente die moet worden betaald over de hypothecaire geldlening. De rente die over de hypothecaire geldlening moet worden betaald is relatief hoog. Echter, deze rente, die over de hypothecaire geldlening moet worden betaald, is aftrekbaar conform de Wet IB 2001. Dit wordt ook wel de hypotheekrenteaftrek genoemd.
Seniorenhypotheek
De seniorenhypotheek is een vreemde eend in de bijt bij hypotheekland. Senioren (denk daarbij aan zestigplussers) hebben geen lang werkleven meer te gaan, maar hebben meestal wel pensioen opgebouwd. De situatie van een senior vraagt om maatwerk als het gaat om het afsluiten of het oversluiten van een hypotheek. Niet iedere hypotheekadviseur heeft hier ervaring mee, dus het is zaak om goed te zoeken naar een hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in seniorenhypotheken wanneer dit uw situatie is.
Ondernemershypotheek
Net als senioren zijn ondernemers een apart geval in hypotheekland. De meeste hypotheken zijn gericht op mensen met een vast dienstverband bij een werkgever. De ondernemer heeft echter geen vaste inkomsten en daarbij kunnen deze inkomsten behoorlijk fluctueren. Een hypotheek aanvragen als ondernemer vereist maatwerk. Een hypotheek kan worden samengesteld wanneer de ondernemer kan aantonen dat hij drie goede jaren achter de rug heeft gehad en tevens de geldverstrekker kan overtuigen dat de onderneming goed blijft draaien. Niet iedere hypotheekadviseur is bekend met het verstrekken van hypotheken aan ondernemers, dus net als bij de seniorenhypotheek is het belangrijk dat u ook hier een specialist vindt.
Overbruggingshypotheek
De overbruggingshypotheek is bedoeld voor de situatie waarin u tijdelijk twee huizen heeft. U koopt een nieuwe woning maar heeft de oude woning nog niet verkocht. De overbruggingshypotheek maakt het mogelijk om met de waarde van uw oude woning de aankoop van de nieuwe woning te financieren. Niet iedere geldverstrekker zal een overbruggingshypotheek kunnen, of zelfs willen aanbieden. Het is dus belangrijk dat u met de geldverstrekker om de tafel gaat zitten om te praten over de mogelijkheden.
Krediethypotheek
De krediethypotheek is geen op zichzelf staande hypotheekvorm. De krediethypotheek kan worden ingebakken in een andere hypotheek. Het houdt in dat afgelost geld weer kan worden opgenomen om hier bijvoorbeeld een verbouwing mee te financieren. Het leuke van de krediethypotheek is dat er alleen rente wordt gerekend over het opgenomen bedrag. Zo kunt u altijd bepalen wat er met uw geld gebeurt zonder dat u te maken krijgt met hoge extra kosten.
Welke hypotheekvorm moet ik kiezen?
Bij het kiezen van een hypotheekvorm zult u moeten kijken naar wat uw persoonlijke mogelijkheden en wensen zijn. Bent u een starter op de woningmarkt? Heeft u een vast dienstverband bij een werkgever of bent u een ondernemer zoals een ZZP-er of een freelancer? Gaat het om een tweede woning die u koopt? Wilt u geld weer kunnen opnemen? Bespreek uw persoonlijke mogelijkheden en wensen met de hypotheekadviseur. Deze zal u ondersteunen bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm.