Het soort hypotheek dat het beste bij u past is erg afhankelijk van uw eigen financiële situatie en of u bijvoorbeeld al een koopwoning heeft. Zo zijn er de jonge starters die nog niet veel te besteden hebben, maar later wel carrière zullen gaan maken. Of de mensen die een woning gekocht hebben, maar hun oude woning nog in de verkoop hebben. En zo zijn er de ondernemers en freelancers, die geen vast bedrag aan inkomen hebben. Allemaal situaties die zo hun eigen hypotheekvorm nodig hebben.

 

Een erkend hypotheekadviseur kan aan de hand van uw huidige situatie en toekomstwensen zien welke hypotheekvorm het best bij u past. Sommige mensen hebben er behoefte aan afgelost geld weer op te nemen voor bijvoorbeeld een verbouwing aan de woning. Ook dit is mogelijk, namelijk met een krediethypotheek.

 

Wanneer u een starter op de woningmarkt bent, dan zou een startershypotheek voor u geschikt kunnen zijn. Vooral wanneer u in de komende jaren meer inkomsten verwacht. De kosten zijn bij de startershypotheek in het begin laag en stijgen naarmate u carrière maakt.

 

Mensen die een huis in de verkoop hebben staan en een nieuwe woning gekocht hebben, kunnen tijdelijk met twee hypotheken komen te zitten. Om deze hypotheken te dekken kan een derde hypotheek worden aangevraagd. Dit is de zogenaamde overbruggingshypotheek en is bedoeld om vanuit de waarde van de oude woning kosten aan de nieuwe woning te betalen. De hypotheekadviseur kan u meer informatie over deze hypotheekvorm geven.

 

Voor senioren is er de zogenaamde opeethypotheek of seniorenhypotheek. Het gaat dan om mensen die al lang geleden hun huis hebben gekocht en waarbij het huis overwaarde heeft. Zij kunnen deze overwaarde gebruiken als extra inkomstenbron. De overwaarde wordt in feite "opgegeten".

 

Ondermeners, freelancers en ZZP'ers zouden eens moeten kijken naar de mogelijkheden van een maatwerkhypotheek. Er bestaat voor allerlei branches een aangepaste hypotheek. Zo is er een speciale hypotheek voor artsen en piloten. De snelste manier om een hypotheekadvieskantoor te vinden die een maatwerkhypotheek kan bieden voor uw branche, is om in Google te zoeken op uw branchenaam met daarachter het woord "hypotheek". Let wel op dat een hypotheekadvieskantoor altijd aangesloten moet zijn bij de SEH (Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs). Anders mag het kantoor volgens de wet geen hypotheekadvies geven.