De hypotheekvorm die het beste bij u past is aan de hand van uw financiële situatie en wensen te bepalen door een hypotheekadviseur. Zo maakt het voor de hypotheekverstrekker nogal een verschil of u een vast contract heeft of freelancer bent, of u nog een werkleven voor u heeft of dat u binnenkort met pensioen gaat. Allemaal dingen die niet voor iedereen hetzelfde zullen zijn en daarom vraagt iedere situatie weer om speciale aandacht bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm.
Startershypotheek
Bent u bijvoorbeeld niet zo lang aan het werk, maar verwacht u wel meer te gaan verdienen, dan zou een startershypotheek voor u geschikt kunnen zijn. Bij deze hypotheek zijn de maandelijkse woonlasten in het begin laag en worden ze geleidelijk aan hoger. U bent immers nog niet lang aan het werk en u verdient nog niet veel. De verwachting is bij deze hypotheekvorm dat u in de toekomst meer gaat verdienen.
Overbruggingshypotheek
Een overbruggingshypotheek kan uitkomst bieden wanneer u even in de positie zit dat u een oude woning in de verkoop heeft staan en ondertussen een nieuwe woning heeft gekocht. Op dit moment zit u met twee woningen, en dus met twee hypotheken. Deze hypotheken kunnen worden gedekt met de overbruggingshypotheek.
Krediethypotheek
Soms wil u afgelost geld weer kunnen opnemen, om bijvoorbeeld in een verbouwing van het huis te stoppen. De krediethypotheek zou dan voor u uitkomst kunnen bieden. In veel gevallen kan de krediethypotheken gewoon in een andere hypotheekvorm worden gebakken. Vraag ernaar bij een hypotheekadvieskantoor.
Maatwerkhypotheek
Bij een maatwerkhypotheek wordt gekeken naar uw specifieke situatie. Een maatwerkhypotheek kan bijvoorbeeld een ondernemershypotheek zijn. Ondernemers, freelancers, ZZP'ers en uitzendkrachten vallen bij veel andere hypotheekvormen immers buiten de boot.