Het is lastig te voorspellen welke wijzigingen en aanpassingen in de hypotheektrajecten definitief zullen worden doorgevoerd. Een van de zekerheden is echter wel dat de hypotheekrente aftrek zal verdwijnen. De politiek is hier nu al zo lang mee in de weer dat het bijna onmogelijk is dit te negeren.

 

Naast de hypotheekrente aftrek staan de tophypotheek en de aflossingsvrije hypotheek al geruime tijd onder druk. Enerzijds wil de regering een gunstig klimaat voor eigen woning bezit creƫren. Anderzijds zal de financiering hiervan niet uit overheidsmiddelen komen. Gemeentelijke subsidies en stimuleringsregelingen zullen verdwijnen.

 

Hoewel het vergelijkbaar is met het kijken in een glazen bol is het niet gek dat fiscale voordelen haar langste tijd hebben gehad. Het eigen woning bezit zal worden overgelaten aan de mensen die dit kunnen betalen. Het huidig beleid zal een nog grotere kloof tussen arm en rijk teweeg brengen. Het is het gevolg van een overheid die haar uitgaven al jaren niet meer onder controle heeft.