Een dubbele hypotheek kan erg veel financiële stress veroorzaken. Huiseigenaren zitten erdoor met hun handen in het haar met mogelijk zelfs het terug moeten verhuizen naar de oude woning. Het verkopen van de nieuwe woning kan daarbij ook nog eens voor een flinke schuld zorgen.

 

Het is een feit dat de oude woning in veel gevallen voor een te hoge prijs te koop staat. Lees het taxatierapport van de oude woning na en bedenk u of de prijs wel reëel is. Wanneer de prijs te hoog is en de dubbele hypotheek veroorzaakt financiële stress, dan zult u de vraagprijs moeten verlagen. Het is de enige manier om uit de stressvolle situatie van de dubbele hypotheek te komen. Vraag de makelaar naar welk bedrag de vraagprijs verlaagd moet worden om te zorgen dat er geïnteresseerden een bod doen. Wanneer u weet wat mensen voor de woning willen betalen, dan weet u in welke prijsklasse u moet werken om de woning verkocht te krijgen. Wat vaststaat is dat u de woning meestal met verlies verkoopt.

 

Het is in veel gevallen ook de vraag of de geldverstrekker het verlies zal accepteren. Geldverstrekkers willen immers niets liever dan dat de volledige hypotheek wordt afgelost. Maar wanneer u maanden of misschien wel jaren uw oude woning probeert te verkopen en dit duidelijk maakt aan de geldverstrekker, dan kan het zijn dat ze openstaan voor het acepteren van het verlies. Het is daarbij zaak dat u kunt bewijzen dat u het tekort niet zelf kunt financieren.

 

Ook is het mogelijk dat de geldverstrekker een contra expertise laat uitvoeren. Hierbij bepaalt een taxateur opnieuw de waarde van de woning. De geldverstrekker kan zo bepalen of een bod reëel is. Het is belangrijk dat u goed blijft communiceren met de koper, want het proces van waardebepaling kan enkele weken duren. U wilt niet dat de koper in de tussentijd afhaakt of zijn pijlen op een andere woning gaat richten.

 

Of de verkoop van de oude woning doorgaat staat of valt gedurende het hele traject met de beoordeling van de situatie door de geldverstrekker. De geldverstrekker kan de verkoop met verlies accepteren of afwijzen. Het is zaak dat u gedurende het gehele traject goed blijft communiceren met de geldverstrekker.