Misschien heb je de term ‘verzekeringshypotheken’ wel eens ergens gehoord. Maar heb je enige idee wat een verzekeringshypotheek is? In dit artikel bespreken we een drietal veelvoorkomende verzekeringshypotheken, namelijk:

 

  • de lijfrentehypotheek
  • de hybride hypotheek
  • de levenhypotheek

 

 

Verzekeren en hypotheken

Doordat banken en hypotheekverstrekkers hun uiterste best doen om beter bij een grotere doelgroep aan te sluiten, zijn er de afgelopen jaren veel hypotheekvormen bijgekomen. Zo is het, naast de standaardvorm, mogelijk om een hypotheek af te sluiten aan de hand van een belegging, verzekering of spaarvorm. Aan iedere van deze vormen kleven geheel eigen voor- en nadelen, mogelijkheden en eisen. Met dit artikel gaan we dieper in op drie varianten die aan de hand van een verzekering zullen worden afgesloten, namelijk een lijfrentehypotheek, de hybride hypotheek en de levenhypotheek.

 

 

Lijfrentehypotheek

De lijfrentehypotheek wordt jaarlijks door heel veel mensen afgesloten, omdat ze veel voordelen te bieden heeft en gunstige voorwaarden hanteert. Naast de lijfrentehypotheek wordt er ook een verzekering genomen, waarvoor maandelijks premie betaald wordt. Aan het eind van de looptijd moet deze premie voldoende zijn om het volledige hypotheekbedrag te kunnen aflossen. Het is best opvallend dat deze hypotheek veelal wordt genomen door mensen die in de toekomst een pensioentekort verwachten. Het grootste voordeel van de lijfrentehypotheek is dat de premies aan het eind van de looptijd genoeg zijn om af te kunnen lossen.

 

 

Hybride hypotheek

Een volledige verzekeringshypotheek is de hybride hypotheek niet te noemen, want hier gaat het om een zogenaamde combinatiehypotheek, die bestaat uit een lening, een verzekering en een vorm van sparen. De hybride hypotheek is een hypotheek waarbij de verzekering je verzekert van uitkering na je overlijden, waardoor nabestaanden goed verzorgd achterblijven. Middels het spaar- en verzekeringsdeel van de hypotheek werk je naar een volledige aflossing van het openstaande hypotheekbedrag. Tot slot bestaat er bij deze hypotheek ook nog eens de mogelijkheid om te beleggen, zodat je nog meer in eigen hand hebt. De combinatie van sparen, beleggen en zekerheid zorgt ervoor dat de hybride hypotheek nog met grote regelmaat wordt afgesloten.

 

 

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een combinatie van een hypothecaire lening en een verzekering op je leven. Het principe achter een levenhypotheek is niet moeilijk, want je spaart het hypotheekbedrag dat je nodig hebt bijeen aan de hand van de maandelijkse premies die je voor de verzekering dient te betalen. Wanneer je voor een levenhypotheek kiest, kun je kiezen uit een traditionele vorm, maar ook voor een moderne vorm. Normaal beschouwd biedt de moderne variant meer flexibiliteit dan de oudere vorm. De levenhypotheek wordt veel afgesloten, omdat ze heel veel aan zekerheid te bieden heeft.

 

 

Samenvatting

Hypotheken zijn populair, vooral omdat steeds meer mensen een eigen huis willen kopen en dat niet kunnen zonder een goede lening. Met het combineren van een verzekering met een lening ontstaan hypotheekvormen die veel zekerheid bieden en dat is precies waar de mensen tegenwoordig op zitten te wachten. Zowel de lijfrente- als de levenhypotheek heeft haar cliënten veel te bieden en hanteert talloze voordelen en gunstige voorwaarden. De hybride hypotheek combineert, los van de verzekering ook nog eens een vorm van sparen en een eventuele beleggingshypotheek. Als je nu van plan bent om een hypotheek af te sluiten, middels een vorm van verzekering, raden we je aan een gesprek aan te gaan bij de bank of met een onafhankelijke deskundige.