De hypotheeklasten bestaan doorgaans uit twee delen: het aflossingsdeel en het rentedeel. Naar het rentedeel en de mogelijkheid om hypotheekrenteaftrek toe te passen moet goed worden gekeken. Wanneer bekend is wat er wordt betaald en wat er weer terugkomt via hypotheekrenteaftrek, kunnen de maandelijkse lasten van de hypotheek berekend worden.

 

Daarnaast heeft u te maken met verzekeringen waarmee u te maken krijgt als u een koopwoning heeft. Zo zal een hypotheekverstrekker verplichten dat u een opstalverzekering afsluit. Ook is het voor sommige hypotheekvormen nodig dat u een overlijdensrisicoverzekering of een kapitaalverzekering afsluit. Ook is een inboedelverzekering niet uitgesloten. De maandelijkse premies van dergelijke verzekeringen moet u meenemen in uw berekening van de maandelijkse lasten van de koopwoning.

 

Ook heeft u te maken met de afdracht aan de Vereniging van Eigenaars. De Vereniging van Eigenaars zorgt voor het onderhoud aan het gebouw en gaat over andere zaken die alle huiseigenaren in het appartementencomplex aangaan. Zorg dat u van te voren weet wat de afdracht is die u aan de Vereniging van Eigenaars moet betalen.

 

Tot slot krijgt u te maken met de maandelijkse lasten van gas, water en elektra. De kosten van gas en elektra kunnen per woning verschillen. Niet iedere woning is immers even goed geïsoleerd tegen kou. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de grootte van het huishouden en of u veel elektrische apparaten gebruikt.