De kosten van wonen zijn wanneer het een huurwoning betreft gemakkelijk te berekenen. Het wordt moeilijker wanneer het gaat om een koopwoning met een hypotheek. U bent dan namelijk onderhevig aan de rentestanden waardoor het berekenen van de kosten van wonen moeilijker is.

 

De kosten van wonen kunnen worden berekend door te kijken wat de hypotheeklasten zijn. Hypotheken zijn over het algemeen opgebouwd uit twee delen: het aflossingsdeel en het rentedeel. Door te bekijken welke constructies er binnen de verschillende hypotheekvormen mogelijk zijn kunnen de kosten van het wonen worden berekend.

 

Wanneer u kiest voor een veilige hypotheekvorm met een tamelijk voorspelbaar karakter, dan zult u de totale kosten die de hypotheek met zich meebrengt kunnen berekenen. Denk daarbij ook aan de Nationale Hypotheekgarantie waarbij u niet met een restschuld blijft zitten wanneer u de woning genoodzaakt moet verkopen. Laat u over de kosten van een hypotheek altijd informeren door een erkend hypotheekadviseur. Dit is een adviseur die is ingeschreven bij de SEH (Stichting Erkenning Hypotheekadviseurs).

 

Verder moet u denken aan andere maandelijkse vaste lasten zoals de afdracht aan de VVE (Vereniging van Eigenaren) en kosten voor gas, water en elektra. Doorgaans dient u ook verplicht een opstalverzekering af te sluiten bij het aanvragen van de hypotheek. Wanneer u weet hoe hoog deze bedragen zijn dan kunt u de totale kosten van het wonen in het huis dat u voor ogen heeft berekenen.