De beleggingshypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek met een daaraan verpande beleggingsverzekering. Door het bestaan van de aflossingsvrije hypotheek als onderdeel van de beleggingshypotheek blijft de hypotheekrente aftrek gedurende de gehele looptijd van de hypothecaire geldlening intact. Een ander voordeel kan gevonden worden in de vrijstelling van belasting over de waarde aangroei die plaatsvindt in de beleggingsverzekering.

 

De beleggingshypotheek heeft de laatste jaren veel aan waardering ingeboet. Met name de woekerpolis affaire heeft de Nederlandse consument huiverig gemaakt voor beleggen binnen verzekeringen. De beleggingshypotheek hierin meegenomen.

 

En juist doordat bij de beleggingshypotheek eigenlijk sprake is van een beleggingsverzekering, kan het rendement vaak tegenvallen. Hoe dit in zijn werk gaat zullen we nu nader uitleggen.

 

De maandelijkse premie voor de beleggingshypotheek wordt gebruikt om zowel te beleggen als premie voor een overlijdensrisico verzekering aan te schaffen. Dit betekent dat van de inleg een groot deel niet kan worden belegd. Dit wordt immers gebruikt als premie voor de overlijdensrisico verzekering.

 

Omdat slechts een deel van de ingelegde premie wordt gebruikt om te beleggen duurt het over het algemeen erg lang voordat het niveau van premie inleg is bereikt. Wanneer de beleggingsrendementen tegenvallen, kan het nog langer duren voordat het niveau van inleg bereikt is.

 

Het allergrootste risico loopt men echter in de eindfase van de beleggingshypotheek. Wanneer een crash op de aandelenbeurs in deze periode plaatsvindt, zal de resterende periode het verlies nooit meer goed kunnen maken. U doet er daarom verstandig aan het beleggingsprofiel in de laatste jaren van de hypotheek om te zetten van offensief in extreem defensief.