Een hypothecaire lening is eigenlijk een andere benaming voor een hypotheek. Met een hypothecaire lening kan een persoon een woning kopen met als de woning zelf als onderpand. Een lening aangaan betekent natuurlijk wel dat u altijd de lening terug moet betalen.

 

Aan een hypothecaire lening zit altijd een looptijd aan verbonden. De meeste mensen sluiten een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. Afhankelijk van uw inkomen en andere factoren zal er besloten worden wat de precieze looptijd van uw hypothecaire lening zal worden.

 

 

Alles wat u moet weten van een hypothecaire lening

De keuze in de verschillende soorten hypotheken is de laatste jaren hoog opgelopen. Zo zijn er verschillende hypothecaire leningen waar u eigenlijk uit kunt kiezen. Hieronder staan de meest voorkomende hypothecaire leningen die u kunt afsluiten bij een hypotheekverstrekker:

 

  • Lineaire hypotheek
  • Annu├»teitenhypotheek
  • Levenhypotheek
  • Aflossingsvrije hypotheek
  • (Bank)spaarhypotheek
  • Beleggingshypotheek

 

Wat niet bestaat is een "algemene hypotheek". Elke hypothecaire lening word berekend aan de hand van een aantal factoren. Dit zijn bijvoorbeeld factoren als uw (gezamenlijke) inkomen, persoonlijke woonsituatie en leeftijd.

 

Er moet in ieder geval een balans zijn tussen de waarde van uw onderpand en de lening te verstrekt moet worden. Om tot deze balans te komen zal er een executiewaarde gebruikt worden. Dit is vaak het bedrag van het pand wat bij een gedwongen verkoop verwacht op te brengen. De meeste hypotheekverstrekkers houden een percentage van 125% aan bij het bepalen van de executiewaarde van uw maximale lening. Echter is het altijd verstandig om persoonlijk advies te winnen bij een hypotheekadviseur.