Een bankgarantie voor een hypotheek geeft u eigenlijk de zekerheid dat de bank het gegarandeerde bedrag aan u betaalt, zodra de koper zelf niet meer kan betalen. Een bankgarantie komt vaak voor bij leveringen of diensten, maar is natuurlijk ook toepasbaar voor hypotheken.
Er is een speciale stichting in Nederland wat de Nationale Hypotheekgarantie heet. Deze stichting garandeert bijvoorbeeld dat de restschuld altijd aan de bank terugbetaald zal worden. Niet alleen banken kunnen een bankgarantie voor een hypotheek garanderen, maar er zijn ook veel verzekeringsmaatschappijen die dit kunnen.
Wat u moet weten over een bankgarantie voor een hypotheek
Net als dat u zekerheid wilt, zal de bank natuurlijk zekerheid moeten hebben. Om een bankgarantie af te kunnen sluiten, zult u daarom een contra garantie overeenkomst moeten afsluiten. Met een contra garantie overeenkomst verklaart u de bank altijd terug zult betalen.
Er zijn daarnaast verschillende soorten bankgaranties waar u uit kunt kiezen. U kunt namelijk uit voorwaardelijke en onvoorwaardelijke bankgaranties kiezen. Bij een onvoorwaardelijke bankgarantie moet u vooral denken aan een waarborgsom en huurgarantie.
Een voorwaardelijke bankgarantie kunt u vooral terugzien bij handelstransacties. Hierin staan alle voorwaarden waar de transacties aan moeten voldoen. Het is dus verstandig om goed op de voorwaarden te letten van deze garantie.
Toch zijn er een paar dingen waar u beter op kunt letten, zo worden bijvoorbeeld bankgaranties voor hypotheken steeds meer gevraagd en afgesloten. De kosten voor een bankgarantie kunnen dan ook stijgen, indien de risico’s groter worden. Daarnaast is het altijd verstandig om goed op de voorwaarden in de garantie. U kunt er ook voor kiezen om een jurist ernaar te laten kijken.