Maar laten we bij het begin beginnen, het aflossen van de hypotheek. Het aflossen van de hypotheek is mogelijk door maandelijks de lening te verlagen. Ook is het mogelijk als aanvulling op de maandelijkse aflossing 10% van het totaal en origineel hypotheekbedrag per jaar af te lossen. Meer aflossen mag wel, maar wordt gezien als een vorm van contractbreuk waarbij een deel van de leningovereenkomst door u wordt opgezegd. Wanneer u meer dan deze 10% wenst af te lossen, dan betaalt u een boete. Boeterente noemt men dat. Dit is het verschil tussen de rente die u nu betaalt (voor de som die u wenst af te lossen) en de rente die de geldverstrekker in rekening kan brengen wanneer deze nu het geld opnieuw moet uitlenen. Het is daarom verstandig de voorwaarden van de overeenkomst van geldlening goed door te nemen alvorens u overgaat tot aflossing van de hypotheek.

 

Wanneer u de hypotheek wilt aflossen zult u de geldverstrekker hierover moeten inlichten. Want ook de notaris zal een handeling moeten verrichten. De geldverstrekker moet aangeven bij de notaris dat de hypothecaire geldlening is afgelost en dat er daarmee geen verhouding tussen de geldverstrekker en uzelf meer bestaat. De geldverstrekker doet dit niet altijd vanzelf. U zult de geldverstrekker hieraan moeten herinneren. Schriftelijk ter kennisgeving voordat u de geldlening gaat aflossen. En schriftelijk nadat u de betaling heeft verricht, waarbij u een betalingsbewijs toevoegt en verzoekt de totale aflossing te melden bij de notaris.

 

Realiseert u zich dat het opnemen van een nieuwe lening met de woning als onderpand niet zo makkelijk meer gaat als dit in het verleden ooit is geweest.