Toch bestaan er mogelijkheden om de overwaarde te benutten. Dit is voornamelijk het geval wanneer de hoogte van de lening ver onder de executiewaarde ligt en de opname de lening niet boven de executiewaarde laat komen. Een bestendig inkomen en een versneld aflossingsschema van de hypotheek kunnen bijdragen aan de bereidwilligheid van de geldverstrekker om over te gaan tot financiering. De rente over dit deel van de hypotheek is immers niet aftrekbaar.

 

Wanneer het u gelukt is de overwaarde te gelde te maken kunt u hier een aantal dingen mee doen. Een van de meest interessante zaken is nog steeds investeren. Zolang het rendement op uw investering maar hoger is dan de rente die u moet betalen voor de hypotheek zit u gebeiteld. U maakt namelijk gebruik van een hefboom die voordeel oplevert zolang het rendement op de investering hoger is dan de rente die u moet betalen.

 

Het aantrekkelijke aan deze constructie is dat u aan het einde van de looptijd, bij een goed investeringsbeleid de hele hypotheek kunt aflossen uit de investeringswinst plus het initiƫle kapitaal. Een ideale omstandigheid in de huidige moeilijke en vervelende economische tijden.

 

Naast investeren kunt u eigenlijk met de lening op basis van de overwaarde doen wat u wilt. Het nadeel is wel dat u (weer) een lening heeft en dat u deze op termijn moet gaan terugbetalen. De rente is dan weliswaar relatief laag, het is niet altijd aantrekkelijk een lening open te hebben staan.