De eerste factor bij het bepalen van het maximale leenbedrag is uw inkomen. Een hypotheek moet immers wel kunnen worden terugbetaald. Wanneer u te veel leent is de kans groot dat u de hypotheek niet binnen de looptijd kunt terugbetalen. Daarom kunt u over het algemeen tot ongeveer 4 tot 4,5 keer uw jaarinkomen lenen.

 

Een andere factor die bepalend is bij hoeveel u maximaal kunt lenen is de executiewaarde van de woning die u koopt. U kunt tot maximaal 125% van de executiewaarde lenen. Bij een hypotheek geldt de woning als onderpand. Dit betekent dat de bank uw woning kan verkopen wanneer u niet aan uw betalingsverplichting voldoet.

 

Wanneer u een negatieve BKR codering heeft dan zult u ervoor moeten zorgen dat deze weggehaald wordt. Dit kunt u niet bij het Bureau Krediet Registratie zelf doen: u zult de partij die de negatieve BKR codering heeft laten plaatsen moeten vragen of zij het kunnen laten verwijderen. Werkt deze partij niet mee dan kunt u de negatieve BKR codering via juridische weg laten verwijderen. U zult dan een jurist moeten raadplegen.