De berekening van de maximale hypotheek die u kunt krijgen kan worden gedaan door een bank, verzekeringsinstelling of een hypotheekadviseur. Deze kunnen met zogeheten hypotheekadviessoftware de exacte berekening maken. Zaken zoals belastingen kunnen invloed hebben op deze exacte berekening van de hypotheek. Daarnaast wordt er gekeken naar de executiewaarde van de woning. Er mag nooit meer dan 125% van de executiewaarde worden geleend.

 

Er wordt tevens gekeken naar de rentestanden. Wanneer er een lagere rente is kan er voor hetzelfde bedrag meer geld geleend worden. Het gaat dan vaak om stunttarieven waarbij bepaalde voorwaarden wegvallen tegenover lage rente.

 

Al het geld moet uiteraard wel worden terugbetaalt en als u het voor elkaar krijgt om een tophypotheek of supertophypotheek af te sluiten, dan zult u ook heel goed moeten nadenken over de aflossingsvorm. Er zijn aflossingsvormen waarbij er maandelijks wordt afgelost en er zijn aflossingsvormen waarbij er pas aan het einde van de looptijd wordt afgelost. Denk na over de wijze waarop u de hypotheek wilt aflossen.

 

Bij bepaalde hypotheekvormen zoals de annuïteitenhypotheek vindt er maandelijkse aflossing plaats en kan er gebruik gemaakt worden van de hypotheekrenteaftrek. Zo wordt de schuld relatief snel weggewerkt.