In eerste instantie wordt er gekeken naar uw inkomen. Hoe hoog is deze? Is er sprake van een vast of een wisselend inkomen? Bij de meeste geldverstrekker kunt u alleen een hypotheek afsluiten wanneer u een vast dienstverband heeft en dus ook maandelijks een salaris ontvangt. Als stelregel kan worden genomen: de maximale hypotheek is 4,5 keer het jaarinkomen.

 

Verder is de executiewaarde van de woning die u wilt kopen van belang. Maximaal zult u 125% van de executiewaarde van de woning kunnen lenen. Meer zullen geldverstrekkers niet uitlenen om overcreditering te voorkomen.

 

Wordt er meer dan 90% van de executiewaarde uitgeleend dan spreekt men van een tophypotheek. Een hypotheek van meer dan 100% van de executiewaarde wordt een supertophypotheek genoemd. Het zal echter niet gemakkelijk zijn om een dergelijke hypotheek af te sluiten. Door de schuldencrisis zijn geldverstrekkers voorzichtiger geworden.

 

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke beslissing in uw leven. U gaat een jarenlange financiële verplichting aan.