Omdat toch sprake is van hypothecaire zekerheid is de rente die de geldgever in rekening brengt vaak aantrekkelijk maar hoger dan de reguliere hypotheekaanbiedingen. De 2e hypotheek kan bij elke willekeurige geldverstrekker of hypotheekbank worden afgesloten, zolang deze akkoord gaat met de rangorde van inschrijving kan een 2e hypotheek worden gesloten.

 

 

Rente tweede hypotheek

Zoals gezegd kan een geldverstrekker van een 2e hypotheek meer risico lopen. Hierdoor zal een extra risico opslag in de te betalen hypotheekrente worden meegenomen. De hypotheekrente voor een 2e hypotheek is vaak hoger dan wanneer sprake is van een eerste hypotheek. Een uitzonderingssituatie op de hogere rente kan ontstaan wanneer de houder van de eerste hypotheek gelijk is aan de houder van de tweede hypotheek.

 

 

Voordelen tweede hypotheek

Voordelen van de 2e hypotheek hebben vooral betrekking op de rente door hypothecaire zekerheid. Daarnaast kan een voordeel ontstaan wanneer het volledig oversluiten van een bestaande eerste hypotheek door de boeterente of de extreem lage rente onaantrekkelijk wordt.

 

 

Hypotheekadvies

Bij hypotheekadvies voor de 2e hypotheek is het verstandig rekening te houden met de hypotheekrente aftrek. Alleen wanneer de 2e hypotheek gebruikt is voor de aankoop van de eigen woning of de verbouwing of verbetering van de eigen woning is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Advies met betrekking tot de 2e hypotheek kan worden ingewonnen bij een erkend hypotheekadviseur. Deze erkend hypotheekadviseur is over het algemeen werkzaam bij een financieel advieskantoor, een tussenpersoon of een hypotheekbank.