Wat is een spaarhypotheek?

De spaarhypotheek bestaat uit twee componenten: een hypothecaire lening en een spaarrekening waarbij je verplicht bent maandelijks een bepaald geldbedrag op de spaarrekening te storten. Over het geld op de spaarrekening wordt een rente ontvangen die even hoog is als de rente van de hypothecaire lening.

 

De spaarhypotheek biedt zekerheid

Sparen biedt zekerheid. De constructie bij de spaarhypotheek is zo opgezet dat na dertig jaar ook daadwerkelijk het bedrag bij elkaar is gespaard dat nodig is om de hypothecaire lening af te lossen. Omdat het aflossen van de spaarhypotheek wordt uitgesteld is de spaarhypotheek een vorm van de aflossingsvrije hypotheek.

 

 

Spaarhypotheek en de hypotheekrenteaftrek

Tot 1 januari 2013 konden spaarhypotheken worden aangevraagd waarbij maximaal gebruik gemaakt kan worden van de hypotheekrenteaftrek. Na 1 januari 2013 maken namelijk alleen nog de lineaire hypotheken en annuïteitenhypotheken aanspraak op de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat de spaarhypotheek aan populariteit zal gaan inleveren wanneer het nieuwe aanvragen betreft. Voor bestaande spaarhypotheken verandert er voorlopig niets.