De overbruggingshypotheek is een hypotheekvorm die u kunt afsluiten wanneer de hypotheekverstrekking voor uw nieuwe woning niet dekkend is. Het is vandaag de dag alles behalve zeker dat uw huidige woning verkocht is op de dag dat u uw nieuwe woning wilt betrekken. Hierdoor ontstaat in de meeste gevallen een situatie waarin u meer geld wilt lenen dan mogelijk is. Banken hebben hier een oplossing voor gevonden in de vorm van een (tijdelijke) overbruggingshypotheek.

 

De overbruggingshypotheek kunt u bij vrijwel iedere hypotheekbank of hypothecaire geldverstrekker afsluiten. Vraag hier wel eerst om want het kan zijn dat de hypotheekbank vanuit haar voorwaarden hier niet een kan en mag meewerken.

 

Omdat de overbruggingshypotheek een speciale hypotheekvorm is, is de rente die betaalt moet worden over dit leningdeel vaak hoger dan de reguliere rente. Een voordeel van de overbruggingshypotheek is dat deze hypotheekvorm volledig aflossingsvrij wordt aangeboden. Er wordt dan ook verwacht dat de leningnemer wanneer de eerste woning is verkocht, de overbruggingshypotheek direct aflost. Dit wordt ook contractueel vastgelegd bij de notaris om overcreditering te voorkomen.