Hoewel de meeneemhypotheek een extra faciliteit is, lijken de meeste hypotheekadviseurs deze mogelijkheid te vergeten in hun advies. Het is voor de adviseur niet aantrekkelijk een meeneemhypotheek aan te bieden omdat hiermee zijn eigen markt een stukje kleiner gaat worden. Het meenemen van een hypotheek zorgt namelijk voor een situatie waarin de consument de hypotheekadviseur minder snel nodig heeft.

 

De meeneemhypotheek is een mogelijkheid. Dit wil zeggen dat er geen verplichting bestaat de hypotheek mee te nemen, maar dat de consument hiervoor kan kiezen. Wel is het zo dat wanneer de hypotheek meegenomen gaat worden, deze getoetst dient te worden op basis van de haalbaarheidscriteria die gelden op het moment dat de volgende woning is aangekocht.

 

Wanneer u deze optie interessant vindt, dient u vooraf bij de hypotheekadviseur aan te geven dat u op zoek bent naar een geldverstrekker die deze faciliteit aanbiedt. Lang niet iedere geldverstrekker kan hierin meegaan. Het zou jammer zijn wanneer u een offerte gepresenteerd krijgt die niet volledig aan uw wensen voldoet. Spreek daarom de vurige wens voor een meeneemhypotheek uit wanneer u dit wenst.

 

Wanneer de nieuwe woning die u aan wilt schaffen een hogere hypotheek nodig heeft om de aanschaf te bekostigen, dient u er rekening mee te houden dat het meerdere door middel van een tweede hypothecaire inschrijving zal worden gevestigd wanneer u meer voordeel ziet bij een andere geldverstrekker. Deze tweede inschrijving zal een hogere te betalen hypotheekrente met zich meebrengen.