Bij de lineaire hypotheek wordt iedere maand hetzelfde bedrag betaalt voor de aflossing van de hypotheek. Daarnaast betaalt men een rentedeel dat naarmate de aflossing voortduurt steeds kleiner wordt. De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij de schuld in tegenstelling tot veel andere hypotheekvormen relatief snel wordt afgelost. Een nadeel hiervan is dat de lineaire hypotheek niet echt aantrekkelijk is in fiscaal opzicht.

 

Omdat de schuld zo snel wordt weggewerkt wordt het rentedeel snel kleiner. Hierdoor kunt u minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek bij de lineaire hypotheek. De maandelijkse lasten van de lineaire hypotheek zijn in het begin van de looptijd dan ook hoog. Deze worden minder naarmate het rentedeel steeds kleiner wordt.

 

Een groot voordeel van de lineaire hypotheek is dat renteverhogingen niet veel invloed zullen hebben op uw hypotheek. Omdat u immers steeds aan het aflossen bent, blijft de te betalen rente dalen. Hierdoor zullen de maandelijkse lasten bij de lineaire hypotheek dalen. De lineaire hypotheek is dan ook geschikt voor mensen die verwachten minder te gaan werken.

 

Cijfers van de ING Bank tonen aan dat de lineaire hypotheek weer aan terrein wint. De conclusie die daaruit getrokken kan worden is dat consumenten liever aflossen dan sparen. Vooral met de vele maatregelen die de overheid neemt op het gebied van hypotheken en hypotheekrenteaftrek. Laat u over de lineaire hypotheek goed informeren door een hypotheekadviseur. Zorg dat u weet wat u te wachten staat aan maandlasten. Nu en in de toekomst.