De groene hypotheek heeft talloze voordelen te bieden en de voorwaarden zijn dan ook streng. Het is lang niet voor alle huizenkopers weggelegd om de groene hypotheek af te sluiten. Aan de hand van dit artikel gaan we je inlichten over de groene hypotheek en ontdek je ook welke regels en eisen er aan de woning en kopers gesteld worden.
Eisen voor de groene hypotheek
Om de groene hypotheek af te kunnen sluiten zul je aan heel wat eisen moeten voldoen. want alleen nieuwe woningen komen voor de hypotheek in aanmerking of woningen van voor 1980 die worden gerenoveerd. Een van de belangrijkste eisen aan het afsluiten van de hypotheek is dat het huis niet veel energie hoeft te verbruiken. We raden aan om altijd de eisen goed door te lezen zodat teleurstelling kan worden voorkomen. Mocht je nu deel uitmaken van een nieuwbouwproject kun je bij de projectmanager informeren naar een groenverklaring.
Beperking bij de groene hypotheek
Het afsluiten van de groene hypotheek heeft nog een extra belemmering die het moeilijker maakt om in aanmerking te komen voor deze bijzondere hypotheek. Er is namelijk een voorwaarde aan verbonden die bepaalt dat de stichtingskosten voor een nieuwe woning niet hoger kunnen zijn dan een vooraf bepaald bedrag. Informeer voor dit bedrag bij de bank of hypotheekadviseur.
Ook bij renovatie
Bij een renovatie geldt deze voorwaarde ook, maar wordt gekeken wat het bedrag van de renovatie in gaat houden. In een groot aantal gevallen kun je de groene hypotheek koppelen aan een andere hypotheek, waardoor je gebruik kunt maken van de vele voordelen, zonder dat je aan alle eisen en regels hoeft te voldoen.
Duurzame hypotheek
Je kunt de groene hypotheek ook beschouwen als een duurzame variant van hypotheken. De groene hypotheek is terug te zien in meerdere vormen, waaronder een beleggingshypotheek, een spaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. de beleggingshypotheek zal uiteraard beleggen in duurzame beleggingsfondsen, waarbij oog is voor mensenrechten, arbeidsomstandigheden en betrokkenheid binnen de samenleving. Maar als je liever zeker bent van je zaken, kun je beter voor de spaarvariant kiezen, die te vergelijken is met de spaarvariant van iedere andere hypotheek. Dan is er ook nog de aflossingsvrije variant van de hypotheek, waarbij je niet aflost en alleen rente zult betalen.
Samenvatting
In dit artikel was ruime aandacht voor de groene hypotheek, die ook wel een duurzame hypotheek genoemd wordt. De groene hypotheek is op diverse manieren te verkrijgen, waaronder de beleggingsvariant, de spaarvariant en de aflossingsvrije variant. Gebaseerd op je persoonlijke situatie en voorkeur beslis je welke variant het meeste aansluit bij jouw wensen. We raden aan om je goed te laten informeren over deze hypotheek, bijvoorbeeld door een financieel expert. Zo’n persoon heeft veel kennis van zaken en kan een goed en professioneel advies aan je geven, waardoor je weet waar je aan toe bent.