De bankgarantie is een belangrijk onderdeel van de (voorlopige) koopovereenkomst. Deze overeenkomst heeft een artikel waarin gesteld wordt dat de koper voor een bepaalde datum 10% van de koopprijs op rekening van de notaris moet storten of een bankgarantie ter grootte van dit bedrag af dient te geven.

 

De bankgarantie wordt gesteld door de geldverstrekkende bank. Ook is het mogelijk de bankgarantie elders aan te vragen. Dit heeft met name te maken met de snelheid van het traject of de kosten die in rekening worden gebracht voor het stellen van de bankgarantie.

 

Een bankgarantie is namelijk niet gratis. Hoewel de bank met de garantie aangeeft de verstrekking van de geldlening serieus te overwegen, wil dit niet zeggen dat de garantie zomaar even wordt verstrekt.

 

Veel tussenpersonen maken gebruik van een garantie instelling. Dit is een onderneming buiten de bank die op basis van het totale hypotheekdossier de bankgarantie kan stellen wanneer het dossier voldoende compleet is. Dit ‘vierogen beleid’ kan vergissingen over het oog zien, en wanneer door de hypotheekadviseur goed ingezet, kan het de aanvraag versnellen.