Door de jaren heen is de prijs van vastgoed explosief gestegen. Dit is wat lastig te geloven voor de mensen die zich vandaag de dag op de woningmarkt begeven. Er zijn echter jaren geweest waarin het normaal was dat een woning die gekocht werd enkele jaren later al veel meer waard was. Er zijn voorbeelden bekend van woningen die in tien jaren meer dan verdubbelden in waarde. Gekkigheid natuurlijk. Maar het gebeurde wel.

 

Vanuit de gedachte van de explosieve waardegroei is het zo gek nog niet een woning aan te schaffen met een aflossingsvrije hypotheek. De maandlast van deze hypotheekvorm bestaat immers uitsluitend uit hypotheekrente en na verloop van tijd is het dan ook mogelijk de hypotheek af te lossen uit de waardevermeerdering. Dat was de gedachte. Dat het anders is gelopen weten we nu. Maar daar dacht men toen nog niet aan.

 

Een andere reden waarom mensen de aflossingsvrije hypotheek afsloten is altijd geweest dat het inkomen door de jaren heen zou stijgen en zeker na een periode van dertig jaar een gigantische sprong zou hebben genomen. Het zou dan na dertig jaar aflossingsvrije hypotheek veel makkelijker zijn uit het inkomen een versnelde aflossing te doen, waarbij gedurende de looptijd van de lening een volledige hypotheekrente aftrek was genoten.