Een maximale hypotheek is gebaseerd op een combinatie van de waarde van de woning en het inkomen. Zowel de waarde van de woning als het inkomen zijn individuele gegevens. Deze gegevens worden enerzijds bepaald door een taxateur. En anderzijds is uw inkomen natuurlijk persoonlijk en bij u bekend.

 

De maximale hypotheek kunt u zelf berekenen. Dit doet u door uw bruto jaarinkomen te vermenigvuldigen met een factor 4,5. Wanneer u dit bedrag heeft gevonden, zult u een schatting moeten maken van de executiewaarde van de woning. Deze executiewaarde is lange tijd 80 tot 90% van de verkoopprijs van de woning geweest. Maar met de dalende huizenprijzen wordt dit minder. Het is niet meer direct te zeggen wat de procentuele waarde van een woning is, omdat er steeds meer naar de individuele staat van een woning gekeken wordt.

 

Voor het berekenen van de maximale hypotheek kunt u zich het beste wenden tot een erkend hypotheekadviseur. De gegevens van deze adviseur zijn up to date en ook voor vragen kunt u bij deze adviseur terecht.

 

Op de website van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs staat een register met erkend hypotheekadviseurs. Dit zijn financieel adviseurs die jaarlijks Permanente Educatie doen om de kennis en kunde op hoog niveau te houden.