De hypotheek oversluiten of sneller aflossen is iets dat veel huiseigenaren wel zien zitten. Er zijn immers andere hypotheken met een aantrekkelijke rente of men wil snel van de schuld af. Een hypotheek loopt echter voor een vooraf overeengekomen tijd. Wanneer de consument eenzijdig het contract openbreekt heeft de geldverstrekker hier nadeel aan. Daarom krijgen veel consumenten te maken met boeterente wanneer ze de hypotheek oversluiten of veel meer willen aflossen.

 

In het geval van extra aflossen kunt u dit tot tien tot vijftien procent jaarlijks boetevrij doen. Wilt u heel veel meer gaan aflossen, zoals bijvoorbeeld vaak het geval is bij het vervroegd aflossen van de hypotheek, dan zit u al snel boven dit percentage en kunt u te maken krijgen met boeterente. Raadpleeg uw contract voor de exacte percentages die bij uw hypotheek van toepassing zijn.

 

Overigens is in het geval van de hypotheek oversluiten de boeterente niet het enige bedrag dat u extra moet betalen. Vaak krijgt u daarbij tevens opnieuw te maken met afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten.