Een hypotheekmakelaar is een ander woord voor een tussenpersoon. De hypotheekmakelaar bemiddelt voor consument die op zoek zijn naar hypotheekproducten en biedt de consument daarmee de mogelijkheid een keuze te maken uit verschillende aanbiedende geldverstrekkers en producten. De hypotheekmakelaar staat ook wel bekend als tussenpersoon of hypotheekshop.

 

Het werk van de hypotheekmakelaar bestaat uit het matchen van de vraag van de consument aan het aanbod van de verschillende hypotheekbanken en verzekeraars. Het doel van deze werkzaamheden is om als expert de juiste wegen te bewandelen en de juiste producten aan te bieden aan de consument.

 

Een voordeel van het inschakelen van een hypotheekmakelaar is dat de producten die de consument krijgt aangeboden in veel gevallen volledig maatwerk zijn. Daar waar de gemiddelde hypotheekbank uitsluitend eigen producten kan aanbieden, kan het zo zijn dat u beter af bent met een product van een derde. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekmakelaar eigenlijk meer kan aanbieden dan de hypotheekbank.

 

De hypotheekmakelaar is een beschermd beroep. Net als de titel erkend hypotheekadviseur dat is. Dit maakt het eigenlijk vrij overzichtelijk met wie u in zee kunt gaan. De hypotheekmakelaar staat geregistreerd in het register van de Autoriteit Financiële Markten. Dit register is te raadplegen op de website van de AFM.