De adviseurs van het hypotheekadvieskantoor geven advies en verkopen producten die nodig zijn om de geldlening te krijgen die nodig is voor de aankoop van een eigen woning. Wie een eigen woning wil kopen doet er goed aan zich voor te laten lichten op het gebied van hypotheken. Door veranderende marktomstandigheden werken tegenwoordig veel hypotheekadvieskantoren op basis van een uurtarief voor verrichte werkzaamheden. Hierdoor kan het zijn dat het hypotheekadvies niet meer vrijblijvend en kosteloos is.

 

Het hypotheekadvieskantoor werkt samen met meerdere aanbieders van hypotheken en financiële producten. Op deze manier is door het hypotheekadvieskantoor een juiste verdeling te maken van noodzakelijke producten en kunnen bepaalde producten tegen de meest gunstige tarieven in de markt worden afgesloten. Dit is direct de grootste reden waarom het werken met een onafhankelijk hypotheekadvieskantoor vaak een voordeel is boven direct producten afsluiten of diensten afnemen bij een bank of verzekeraar. Een ander voordeel van het werken met een hypotheekadvieskantoor is dat de financieel adviseurs van deze kantoren vaak ook ’s avonds en in het weekend werken en bij klanten thuis langs kunnen komen voor een adviesgesprek als de klant hiervoor kiest.

 

Bij het hypotheekadvieskantoor kunnen particulieren en ondernemers terecht voor advies over de hypotheek, maar ook over zaken als pensioen, sparen, beleggen en verzekeren.

 

Ter controle van de kwaliteit van het advies doet de Autoriteit Financiële Markten jaarlijks een onderzoek onder financieel, en hypotheekadvieskantoren in Nederland door deze kantoren verplicht een self assessment te laten doen. Op basis van de ingevulde vragenlijst verbindt de AFM bepaalde conclusies aan de kwaliteit van dienstverlening. Het register van de AFM is in te zien op haar website waar alle informatie over het hypotheekadvieskantoor wat men wil zoeken staat. Wanneer het hypotheekadvieskantoor niet in het register van de AFM is opgenomen mag zij geen advies en informatie met betrekking tot hypotheken en andere financiële producten geven.

 

Financieel adviseurs die werken voor een hypotheekadvieskantoor moeten jaarlijks terug de schoolbanken in om hun kennis up-to-date te houden. Deze verplichte studie valt onder de permanente educatie. Wanneer de financieel adviseur van het hypotheekadvieskantoor zich niet houdt aan de permanente educatie kan de vergunning die verstrekt is door de AFM worden ingetrokken.