Het aflossen van de hypotheek is voor velen een interessant en aantrekkelijk moment. Eindelijk verlost van die hypothecaire geldlening. Vrijheid! Maar helaas bestaan er ook momenten dat de geldverstrekker kan vragen om directe aflossing van de hypotheek.

 

Deze momenten hebben over het algemeen te maken met een overtreding van de regels of het niet nakomen van de afspraken die gemaakt zijn, en daarmee vastgelegd werden in de hypotheekakte.

 

Een van de meest voorkomende momenten waarop de woningbezitter geconfronteerd wordt met de plotselinge en gedwongen aflossing van de hypotheek heeft betrekking op het verhuurbeding uit de koopakte. Het is de woningbezitter zonder schriftelijke toestemming van de geldverstrekker niet toegestaan de woning te verhuren. Wordt dit toch gedaan, en de geldverstrekker komt hierachter, dan kan de hypotheek worden opgezegd en wordt de lening opgeëist. Een vervelende situatie voor alle partijen. Het huurrecht beschermd de huurder van uw woning namelijk. En dat maakt de situatie nóg vervelender dan deze al is.

 

Helaas komt het steeds vaker voor dat woningbezitters de maandelijkse lasten en de rente niet meer kunnen betalen. Na een aantal maanden van aanmaningen versturen kan de geldverstrekker de woningbezitter verzoeken de hypothecaire geldlening direct af te lossen. Wanneer dit niet lukt is de geldverstrekker gerechtigd de woning op de executieveiling te verkopen.

 

Bij een executieveiling worden de problemen die de woningbezitter al heeft nóg groter. De kosten voor de veiling en het verschil tussen de opbrengst van de woning en de hoogte van de uitstaande hypothecaire geldlening zijn namelijk voor de woningbezitter.