Het is altijd verstandig uw consumptieve leningen om te zetten in de hypotheek als dit mogelijk is. Het zorgt ervoor dat zelfs met een lange rentevast periode er een aanzienlijke korting op de rente zal ontstaan. Nog veel interessanter kan het worden wanneer er wordt gekozen voor een maatwerk of saneringshypotheek. Hoe dit in zijn werk gaat lees u hier.

 

Een hypothecaire geldlening kan als voordeel hebben dat de rente die men betaald over de lening fiscaal in aftrek gebracht mag worden op de inkomstenbelasting. Dit voordeel is uitsluitend van toepassing op het deel van de hypothecaire geldlening wat is gebruikt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van de eigen woning.

 

Dit fiscaal voordeel is niet van toepassing op een consumptieve lening ook al is deze ingebracht in de eigen woning schuld. Dit wil zeggen dat heel voordeel dat u zult krijgen met het bijsluiten van de consumptieve lening nooit fiscaal kan zijn. Het voordeel ontstaat vooral door de lagere rente die men zal betalen doordat de eigen woning als onderpand dient voor de lening.

 

Het maximale voordeel van het bijsluiten van een consumptieve lening behaalt u wanneer u de lening bijsluit in de hypothecaire geldlening en daarmee de rente voor deze extra lening (let wel: alleen de extra lening) tegen een variabele rente afsluit waarbij u de lening via een lineaire aflossing laat verlopen. U lost af, én haalt voordeel uit de extreem lage variabele rente.