Er bestaat een groot verschil tussen een "gewone" hypotheek en een hypotheek voor een nieuwbouw woning. Allereerst is de nieuwbouw woning in de meeste gevallen bij de hypotheekaanvraag nog niet afgebouwd. Het moment waarop de koper de woning kan betrekken ligt in de, vaak verre, toekomst. Dit is een groot verschil met de hypotheekverstrekking van een woning die direct na de overdracht bij de notaris kan worden betrokken. Er is immers een extra risico ontstaan. Het risico dat de woning niet kan worden afgebouwd.

 

Omdat de geldverstrekker de koopprijs, die bij een nieuwbouw woning de koop- aanneemsom wordt genoemd, niet ineens aan de bouwondernemer wil betalen, gaat dit in delen. Dat zorgt er ook voor dat er steeds relatief kleine delen van de totale hypotheek aan de bouwondernemer wordt overgemaakt.

 

De geldverstrekker wil echter niet het risico lopen dat er tijdens de looptijd wijzigingen in uw situatie ontstaan. Daarom dient er op voorhand een hypothecaire geldlening worden aangevraagd die in zijn totaliteit past bij uw inkomen op het moment van aanvraag van de hypotheek.

 

Ook fiscaal bestaan er de nodige verschillen. U heeft immers slechts een deel van de lening opgenomen en een ander deel van het gereserveerde bedrag staat nog in depot bij de geldverstrekker. Dit maakt het een en ander een gecompliceerd verhaal waar u bij voorkeur met een gediplomeerd financieel adviseur over van gedachte kunt wisselen. Doe zelf geen aanname, dit kan u duur komen te staan. De wet- en regelgeving is complex. Daarbij worden "foutjes" genadeloos afgestraft, en dat is natuurlijk in uw situatie niet de bedoeling.