Hypotheekadvies was in het verleden altijd gratis tot het moment dat een hypotheek werd afgesloten. De hypotheekadviseur, bank en tussenpersoon werkten allen op provisiebasis en ontvingen van de hypotheekbank een provisie die de afnemer van de hypotheek zelf betaalde in de vorm van afsluitprovisie. Door veranderingen in de markt, de grote hoeveelheid aan extra informatie die een potentiële hypotheekklant online kan vinden en de reactie van consumentenorganisaties over de vergoedingssystematiek die de hypotheekadviseur hanteert, zijn er verschillende wijzigingen in de beloningswijzen van het hypotheekadviestraject gekomen. De financieel adviseur, tussenpersoon of bank mag zelf kiezen voor welke vorm van beloningswijze hij kiest. Hiervoor kan hij een keuze maken uit werken op basis van een uurtarief, een vaste vergoeding per hypotheek, afsluitprovisie of een combinatie van factoren. Hoewel deze wijziging veel voordelen heeft is het nadeel dat er niet meer op provisiebasis gewerkt wordt en dat gratis advies, dus zonder producten af te sluiten steeds minder wordt. Daarbij wijzigen hypotheekbanken en andere geldverstrekkers, veelal door overheidsdruk, de regels omtrent het uitlenen van geld waardoor de hypotheek steeds meer een maatwerkproduct wordt wat niet is onder te brengen bij de standaard productvarianten. Gratis hypotheekadvies is nog wel te krijgen, alleen is de kwaliteit hiervan niet altijd op het juiste niveau. Ter voorbereiding op een hypotheekadvies gesprek kan online veel informatie worden ingewonnen zodat men voorbereid het gesprek in kan gaan.

 

 

Hypotheek berekenen

Wanneer het hypotheekadvies slechts betrekking heeft op het berekenen van de hypotheek kan men zelf een indicatie vormen door de berekeningsmethodiek van de geldverstrekkers te doorgronden. Geldverstrekkers moeten altijd rekening houden met de financiële situatie van een potentiële hypotheekklant. Het idee achter de maximale hypotheek heeft te maken met een bescherming van de hypotheekklant en de geldverstrekker tegen overkreditering bij de hypotheekaanvrager. De hypotheekbank mag niet meer dan ongeveer een derde van het bruto jaarinkomen van een aanvrager gebruiken voor het bepalen van de maximale hypotheek. Dit komt er op neer dat voor de maximale hypotheek een factor van 4,5 tot 5 maal het bruto jaarinkomen kan worden gebruikt. De hypotheekbank kan zelf de regels voor het verschil tussen 4,5 en 5 maal het bruto jaarinkomen aan u laten weten. De berekeningsmethodiek en voorwaarden zijn streng omdat de hypotheekbank haar klanten niet in de problemen wil en mag brengen.

 

 

Hypotheekadvies

Wanneer u na het lezen van het bovenstaande toch een gesprek met een financieel adviseur wilt maken, neem dan contact op met een van de vele erkend hypotheekadviseurs. Vraag ze duidelijk op voorhand naar welke beloningssystematiek er voor het hypotheekadviesgesprek wordt gehanteerd zodat u niet voor verrassingen komt te staan.