Met alle negatieve berichtgeving afkomstig uit de financiële sector lijkt het zo nu en dan wel alsof de gehele financiële dienstverlening onzuiver en onbetrouwbaar is. Gelukkig is dat niet waar en zijn het slechts enkele rotte appels die roet in het eten gooien. Banken, kredietverstrekkers en financieel adviseurs hebben de afgelopen jaren te veel advies gegeven met open vizier. De sky was the limit en er was eigenlijk voor niemand een reden om te verwachten dat een en ander minder zou gaan. Maar, na een aantal vette jaren, zijn helaas nu de mindere jaren aangebroken. Het brengt ons tot de vraag waar we nog betrouwbaar financieel- en hypotheekadvies kunnen inwinnen.

 

Betrouwbaar financieel en hypotheekadvies begint met de weg naar de juiste adviseur. De juiste adviseur is in ieder geval in het bezig van de juiste papieren. Deze papieren ontvangt hij van de Autoriteit Financiële Markten. Deze Autoriteit Financiële Markten verstrekt uitsluitend aan deskundige en betrouwbare financieel adviseurs die in het bezit zijn van alle diploma's om financieel en hypotheekadvies aan te bieden de vergunning voor het verlenen van financieel en hypotheekadvies. De vergunningen van alle financieel en hypotheekadviseurs zijn te vinden in het vergunningen register dat is gepubliceerd op de website van de Autoriteit Financiële Markten. Is de adviseur van uw keuze niet ingeschreven in dit register, doe dan geen zaken met hem (of haar). Deze adviseur mag geen producten aanbieden van in Nederland gevestigde financiële partijen.

 

Een andere manier waarop u de betrouwbaarheid van de financieel of hypotheekadviseur kunt toetsen is door hem te vragen om referenties. Hoewel deze referenties niet altijd even volledig zeggen wat u wilt weten, kan het wel degelijk een manier zijn om de werkwijze van de adviseur te toetsen. Denk erom dat er nog steeds veel mensen zijn met een onrealistisch verwachtingspatroon die door deze verwachtingen denken dat het aan de financieel of hypotheekadviseur lag dat de financiering niet is doorgegaan.

 

De meest betrouwbare manier van werken is natuurlijk op basis van introductie van uw vrienden, kennissen of familie. Wanneer deze mensen een betrouwbare financieel of hypotheekadviseur hebben waar zij de juiste en goede ervaring mee hebben, is dit nog geen garantie voor de toekomst. Het is echter wel een grote kans dat u een goede en betrouwbare hypotheekadviseur treft.