Dat is een erg lastige vraag. Maar dat heeft u zelf ook al gemerkt. De BKR hypotheek is in tijden van economische crisis geen hypotheekvorm waar partijen mee te koop lopen. Zeker nu de overheid aan alle kanten de hypotheekverstrekking aan banden wil leggen. BKR hypotheken moeten volgens de overheid worden uitgesloten. Gelukkig zijn er nog steeds partijen die iets minder rechtlijnig naar de registratie kijken. Dit is echter eerder uitzondering, dan regel.
De BKR hypotheek is een specifieke hypotheekvorm die geldt voor consumenten die in het verleden een registratie in het Centraal Krediet Informatie Register aan hun broek hebben gekregen. Dit register houdt alle leningen, kredieten, achterstanden en soms abonnementen bij van de Nederlandse consument. Wanneer er een achterstand op een lening, krediet of abonnement is opgetreden, zal dit in het register worden opgenomen.
Met een achterstandscodering is het lastig een hypotheek af te sluiten. Volgens de geldverstrekker neemt de consument die deze codering achter zijn naam heeft staan zijn afspraken niet zo nauw. Dit zorgt ervoor dat de geldverstrekker over het algemeen afwijzend zal reageren op een hypotheekaanvraag.
Toch kunnen er gegronde redenen zijn waar de codering vandaan is gekomen. Vaak is uw eigen huisbank bereid het dossier te bekijken en in te zien in hoeverre deze registratie onoverkomelijk is. Het is dan wel van belang dat er voldoende positieve argumenten in het voordeel van de hypotheekverstrekking spelen. Niemand gaat immers geld uitlenen aan een onbetrouwbare debiteur. En dat is waar het bij BKR hypotheken om gaat; het aantonen van uw betaalmoraal en betrouwbaarheid. Wanneer dat lukt door aantoonbare garanties af te geven, zal een geldverstrekker in veel gevallen bereid zijn uw aanvraag te overwegen. Dit is echter nooit een garantie dat de BKR hypotheek zal worden verstrekt.