Het afsluiten van een hypotheek wordt met de dag lastiger. Banken willen niet meer uitlenen. Risico's worden groter en de vastgoedbubbel dreigt te klappen. Veel verschillende Nederlanders komen steeds dieper in de financiƫle problemen en zelfs spaargeld dreigt te verdampen. Toch zijn er (gelukkig) nog steeds Nederlanders die, al dan niet moeten, verhuizen, een nieuwe woning aanschaffen of de hypotheek willen oversluiten.

 

Maar als u op dit moment een hypotheek nodig heeft, waar kunt u dan nog terecht? Allereerst is het belangrijk te bekijken wat u exact nodig heeft. Heeft u een specialistische geldverstrekker nodig omdat u bijvoorbeeld uitzendkracht of ondernemer bent? Bent u een expat en betaalt u een apart belastingtarief? De specialistisch adviseur wint in de huidige tijd steeds meer aan terrein. Net als uw eigen huisbank. Uw huisbank is namelijk een partij die weet wat er in uw huishoudboekje omgaat en hoewel dit nogal privacygevoelig ligt is het voor u een manier om te laten zien, te bewijzen, hoe u met geld omgaat. Dit is altijd lastiger aan te tonen bij een tussenpersoon.

 

Vanaf 2013 gaat een verandering ontstaan bij de betaling van provisie aan financieel adviseurs. U zult een vergoeding gaan betalen per product of een abonnement af moeten sluiten. Dit betekent dat shopgedrag er niet meer bijhoort en hoewel dat soms aantrekkelijke kan lijken, is dat niet altijd zo. Wanneer u aanbiedingen wilt vergelijken bent u vanaf 2013 wel erg duur uit. Denk hier dus goed over na wanneer u nu of in de nabije toekomst aan de gang moet met uw huidige of een nieuwe hypotheek.

 

 

Welke partijen zijn er nog bereid te financieren op het moment?

Op zich zijn er nog wel een behoorlijk aantal financierders op de markt actief. Het nadeel is alleen dat ook deze financierders de krenten uit de pap willen halen en vaak overgaan tot afwijzing om minimale redenen. Goed zoeken naar de juiste financierder is dus een noodzaak.