Het zal u vast niet ontgaan zijn, de hypotheekrente aftrek staat al enkele jaren ter discussie. De overheidsuitgaven reizen de pan uit. En de hypotheekrente aftrek moet er aan geloven. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de hypotheekrente aftrek wordt aangepakt. Maak er dus gebruik van.

 

Wanneer u recent een woning heeft aangekocht en voor het eerst hypotheekrente aftrek moet aanvragen kan dit even lastig lijken. Uw hypotheekadviseur kan u bijstaan met raad en daad. Het is toch een onderdeel van nazorg van de adviseur. Heeft hij (of zij) dit niet gedaan, dan kunt u bellen met de belastingdienst om extra informatie aan te vragen. Ook is het mogelijk op de website van de belastingdienst een aangifte formulier te downloaden. Op dit aangifte formulier geeft u de wijzigingen in uw persoonlijke situatie aan en verzoekt om een (maandelijkse of jaarlijkse) teruggave van de hypotheekrente aftrek.

 

U dient bij de aanvraag van de hypotheekrente aftrek alle noodzakelijke gegevens in te voeren. De belastingdienst wil immers weten wat de waarde van de woning, de hoogte van uw hypothecaire geldlening en de te betalen jaarlijkse hypotheekrente is.

 

Naast de hypotheekrente zijn er nog enkele kosten voor de verwerving van de eigen woning aftrekbaar. Deze kosten zijn op het download formulier duidelijk beschreven zodat het eigenlijk niet mogelijk is fouten te maken. Mocht er toch een foutje in uw aangifte geslopen zijn, neem dan snel contact op met de belastingdienst om uw fout recht te zetten. Zo kan een foutje niet uitlopen in een fiasco.

 

Bent u ondernemer dan is het aan te raden uw aanvraag voor hypotheekrente aftrek samen met uw boekhouder of accountant in te dienen. Niet iedere ondernemer heeft namelijk recht op hypotheekrente aftrek. De hypotheekrente aftrek is immers gekoppeld aan het betalen van inkomstenbelasting. En wanneer u dat als ondernemer niet doet, hoeft of kunt, zal er ook geen recht op aftrek kunnen bestaan. Hypotheekrente aftrek enerzijds en loonheffing en inkomstenbelasting anderzijds zijn communicerende vaten. Iedere ondernemer dient zich hiervan bewust te zijn.