Het aanvragen van een offerte voor een hypotheek is eenvoudig. Dit kunt u simpelweg online doen bij een geldverstrekker. Daarnaast zijn er onafhankelijke partijen die op hun websites de verschillende hypotheken vergelijken. Vindt u een passende hypotheek, dan kunt u meteen een offerte aanvragen. Voor het aanvragen van een offerte moet u uw inkomensgegevens bij de hand hebben. Op basis van de inkomensgegevens wordt berekend wat u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen.

 

De hypotheekofferte bevat de hypotheekvorm en de voorwaarden. Ook ontvangt u met de offerte een overzicht van de maandlasten van de hypotheek. Wanneer er een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering moet worden afgesloten ontvangt u hiervan het aanvraagformulier samen met de offerte. Dit geldt tevens voor het aanvraagformulier van een eventuele bankspaarrekening.

 

Een hypotheekofferte heeft altijd een beperkte geldigheidsduur. Voor een bepaalde datum moet de offerte ondertekend worden teruggestuurd. Doet u dit niet, dan vervalt de offerte. Daarna moet u ook binnen een bepaalde tijd naar de notaris om de hypotheekakte te ondertekenen. De uiterste datum wordt de passeerdatum genoemd. Bent u te laat, dan vervalt de offerte.

 

Het is mogelijk om de uiterste passeerdatum iets op te schuiven naar enkele maanden later. Daarvoor moet u meestal geld betalen. Ook bij het annuleren van een getekende offerte krijgt u met kosten te maken, de annuleringskosten.