Er wordt eerst gekeken naar de financiƫle positie van de consument. De consument moet voldoende inkomen hebben om de hypothecaire lening volledig te kunnen terugbetalen. Veel geldverstrekkers stellen als voorwaarde dat de consument een vast dienstverband bij een werkgever moet hebben en dit kan aantonen. Daarbij moet tevens een werkgeversverklaring worden ingevuld door de werkgever.

 

De geldverstrekker zal uw gegevens bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel controleren. Wanneer er sprake is van een negatieve BKR codering dan zult u in veel gevallen moeten zorgen dat deze verdwijnt. U moet hiervoor terecht bij de partij die de BKR codering heeft laten plaatsen. De BKR kan dit nooit op uw verzoek verwijderen, dus dat zal bij de partij moeten die de codering heeft laten plaatsen. Willen zij daarbij niet meewerken, dan zult u deze langs juridische weg moeten laten verwijderen. U kunt het beste een jurist om hulp hierbij vragen.

 

Verder wordt er gekeken naar de waarde van het huis. Omdat het huis als onderpand geldt voor de hypothecaire lening, zal een bank nooit meer dan 125% van de executiewaarde van het huis uitlenen.