De ondernemershypotheek is een hypotheekvorm die specifiek is gemaakt voor de zelfstandig ondernemer die minimaal drie jaar actief is in zijn onderneming en daarmee een positief bedrijfsresultaat boekt. Dit positief bedrijfsresultaat komt naar voren aan de hand van de jaarstukken die worden opgemaakt door de boekhouder of accountant.

 

Geldverstrekkers verwachten van ondernemers dat zij een hele waslijst aan informatieve stukken produceren om te zorgen dat er duidelijkheid ontstaat over de financiƫle, juridische en fiscale status van de onderneming en de ondernemer zelf.

 

Om in aanmerking te komen voor een ondernemershypotheek moet zoals gezegd aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden noemt men in hypotheektermen voorbehouden. In de hypotheekofferte worden alle voorbehouden stuk voor stuk benoemd en wordt duidelijk aangegeven wat de hypotheekbank van de ondernemer exact verwacht.

 

Wanneer de ondernemer niet aan de voorbehouden kan voldoen, mag de hypotheekbank de offerte intrekken. Dit zorgt er voor dat de bindende factor van de hypotheekofferte vervalt. Dit is echter anders bij ondertekening van de offerte door de klant. Ook wanneer de hypotheekofferte niet wordt gehonoreerd, kan het voorkomen dat de klant een bereidstellingsvergoeding verschuldigd is. Dit zijn de kleine lettertjes van de hypotheek. Kleine lettertjes waar u met de hypotheekadviseur goed naar moet kijken.