Het aanvragen van een lening verloopt via een financieel adviseur. U kunt raadgeving vragen bij uw bank maar u kunt ook contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. De voornaamste thematiek is absoluut of u een hypotheek kunt vragen. In eerste instantie moet uw jaarsalaris voldoende zijn om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Ook geldt dat u veelal een vast dienstverband moet hebben en dit moet kunnen laten zien.

 

Wanneer u een negatieve BKR codering heeft zal het lastiger zijn om een hypotheek aan te vragen. U zult moeten zorgen dat de negatieve BKR codering wordt verwijderd. U kunt deze aanvraag niet bij het BKR zelf. U zult het via de partij die de negatieve BKR codering heeft laten plaatsen moeten laten lopen. Wanneer zij niet willen meewerken zult u een jurist kunnen raadplegen. Deze weet meestal langs juridische weg de BKR codering toch te laten verwijderen. Vooral wanneer de straf (het geen hypotheek kunnen aanvragen) niet in verhouding staat met de betalingsachterstand waardoor de BKR codering werd veroorzaakt.

 

Een bank kan zelf ook voorwaarden stellen. Wanneer iemand een startershypotheek afsluit kan de bank bijvoorbeeld eisen dat deze consument alle bankzaken bij deze bank gaat regelen. Dit in ruil voor de aantrekkelijke hypotheek. Er zijn verschillende hypotheekvormen die louter hun eigen pluspunten en minpunten hebben. Een hypotheekadviseur kan u adviseren over de vorm die het beste bij u past.

 

Verder kunnen er voorwaarden zijn met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek en de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) als u dit wilt aanvragen. U kunt deze voorwaarden het beste met uw hypotheekadviseur bespreken.