Ten eerste willen de meeste geldverstrekkers dat u geen codering heeft bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Registratie bij het BKR is op zich geen probleem en kan zelfs in uw voordeel werken, maar het is vaak een codering waardoor bij veel geldverstrekkers de alarmbellen gaan rinkelen. Dit houdt namelijk in dat er ergens een betalingsachterstand is geweest. Het enige wat u kunt doen om van de BKR codering af te komen is de registrant vragen deze weg te halen.

 

Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat uw huidige financiële toestand het toelaat om de hypothecaire geldlening af te sluiten. Daarbij willen veel geldverstrekkers een vast dienstverband bij een werkgever zien. Voor ondernemers, ZZP'ers en freelancers is het zodoende erg lastig om via normale weg een hypotheek aan te vragen - maar zeker niet onmogelijk als zij een hypotheekadviseur die specialist is op dit gebied in de arm slaan.

 

Tevens is de waarde van het onderpand van belang. De bank zal natuurlijk geen hypothecaire lening verstrekken wanneer de bank denkt dat het op basis van het inkomen en het onderpand onmogelijk is de hypothecaire lening terug te betalen. Iemand zal dus altijd een woning moeten kopen dat binnen de maximale leencapaciteit ligt.

 

Wat ook vrijwel zeker is, is dat de hypotheekrenteaftrek gaat verdwijnen. De overheid is nu al zo lang mee bezig dat dit niet meer te negeren is. Wanneer de hypotheekrenteaftrek verdwijnt betekent dit dat voor bepaalde hypotheekvormen de hypotheekrente niet meer fiscaal aftrekbaar is. Dit heeft invloed op de constructies die geldverstrekkers kunnen aanbieden en zodoende ook op de maandelijkse nettolasten van de consument.