Wanneer u een voordelige hypotheek zoekt, dan is het goed om niet alleen te kijken naar de hoogte van de hypotheekrente of de maandelijkse lasten. Ook de hypotheekvorm en de totale kosten die u maakt voor de hypotheek, zijn zaken die uw keuze voor een bepaalde hypotheek kunnen beïnvloeden.

 

De aflossingsvrije hypotheek was lange tijd populair. Dit omdat de maandlasten bij deze hypotheekvorm laag zijn: u betaalt alleen hypotheekrente en geen aflossing. Maar uiteindelijk is de aflossingsvrije hypotheek relatief duur. Omdat er helemaal niet wordt afgelost betaalt u gedurende de rit steeds de rente over de volledige hypotheeksom. Daarnaast wordt er niets opgebouwd. Er wordt immers niet afgelost.

 

De lineaire hypotheek wordt gezien als de voordeligste hypotheek. Er wordt maandelijks rente en aflossing betaalt. Omdat het aflossingsdeel vrij groot is, neemt de schuld snel af. Hiermee neemt ook de rente die u moet betalen af. Dit zorgt ervoor dat bij de lineaire hypotheek de maandlasten gedurende de looptijd minder worden.

 

Voor starters zal een lineaire hypotheek niet zo snel binnen de mogelijkheden liggen. De maandlasten zijn in het begin van de looptijd namelijk wel hoog. En veel starters zijn jong en staan nog aan het begin van de carrière. Voor hen zal een annuïteitenhypotheek veel geschikter zijn: daar zijn de maandlasten aan het begin van de looptijd laag en worden ze hoger gedurende de tijd verstrijkt.