In eerste instantie is het zaak om het contract na te lopen over de boeterente die van toepassing is bij het vervroegd aflossen van het huis. Men mag jaarlijks tot een bepaald percentage boetevrij extra aflossen, maar wanneer u veel meer wilt aflossen dan zit u daar al snel overheen.

 

Toch wordt sneller aflossen steeds populairder. Cijfers van de ING Bank tonen aan dat in het laatste kwartaal van 2012 meer huiseigenaren extra hebben afgelost in vergelijking met dat kwartaal in voorgaande jaren. We zien ook een trend in de hypotheekvormen die worden afgesloten: de lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek worden steeds vaker afgesloten.

 

Het is dan ook goed om eens naar de mogelijkheid voor vervroegd het huis aflossen te kijken. Vervroegd aflossen betekent immers dat u sneller onafhankelijk bent van de banken, rentes en de overheid. U heeft na het aflossen immers niets meer met ze te maken op dit gebied.

 

Denk eraan dat de geldverstrekker nadat u de lening heeft afgelost nog wel even langs de notaris moet. Er staat in het Kadaster immers dat de geldverstrekker het recht van hypotheek heeft tijdens de looptijd. Omdat u vervroegd heeft afgelost is dat hypotheekrecht niet meer van toepassing. Dit moet dan ook op de verzoek van de geldverstrekker worden doorgestreept.