Hypotheken heb je in allerlei soorten en maten. In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende categorieën, namelijk:
- de ‘gewone’ hypotheek;
- de beleggingshypotheek;
- de verzekeringshypotheek;
- de spaarhypotheek.
Nieuwe hypotheken
De meeste aanbieders van hypotheken ontwikkelen aan de lopende band nieuwe hypotheken, die nog meer aansluiten op de persoonlijke wensen van cliënten. Dankzij enkele wijzigingen kan een veel grotere doelgroep bereikt worden en kunnen meer en meer mensen een hypotheek afsluiten. Over het algemeen geldt toch dat deze hypotheken veel overeenkomsten hebben. Zo is de hypotheek altijd een gewone lening en een lening zal moeten worden afgelost. Echter, de manier waarop je aan die aflossing werkt, kan per hypotheek wel heel anders zijn.
De ‘gewone’ hypotheek
Een gewone hypotheek is nog het beste te vergelijken met een gewone lening. Je leent een bepaald bedrag om een huis te kunnen bekostigen, en lost deze som gedurende een langere looptijd volledig af. De maandelijkse last zal dan ook bestaan uit een aflossing en een deel rente, de winst voor de bank. De gewone hypotheek wordt nog met regelmaat afgesloten bij banken, vaak onder de naam annuïteitenhypotheek. Het grootste voordeel aan deze hypotheekvorm is de makkelijke opzet, waardoor je al exact weet wat er in de toekomst allemaal van je wordt verwacht.
De beleggingshypotheek
Mensen willen hun zaken graag zelf in de hand houden, dus is het niet gek dat er vaker hypotheekvormen bedacht worden die zich baseren op beleggingen. Bij deze vorm van hypotheken krijg je de verantwoordelijkheid over een fonds van beleggingen waarmee naar de totale aflossing gewerkt wordt. Bovendien zul je aan de bank rente moeten betalen, plus een inleg in je beleggingen. Daarmee zul je gaan investeren. De effectenhypotheek en de beleggingshypotheek zijn veel afgesloten voorbeelden van deze variant. De beleggingsvorm van hypotheken heeft wel te maken met een groot risico, daar je van tevoren niet kunt zeggen wat je fondsen in de toekomst zullen doen zul je ook nooit met zekerheid kunnen zeggen dat je voldoende geld hebt om af te lossen.
De verzekeringshypotheek
Doordat verzekeringen in opmars zijn en veelvuldig worden afgesloten, zijn er ook meer en meer hypotheken die gekoppeld worden aan een verzekering. Bij deze zogenaamde verzekeringshypotheek moet je jezelf verzekeren aan de hand van een levensverzekering. Door, behalve de rente die je moet betalen, maandelijks een premie aan de verzekering te betalen wordt het benodigde hypotheekbedrag opgespaard. Wat als een groot voordeel beschouwd kan worden bij deze vorm van hypotheken is dat je nabestaanden al direct verzekerd zijn van een aflossing op de hypotheek na je overlijden. Twee hypotheken die gepaard gaan aan vormen van verzekeringen zijn een levenhypotheek en een lijfrentehypotheek.
De spaarhypotheek
De spaarhypotheken komen veel overeen met de gewone hypotheekvorm, zoals de hypothecaire lening ooit werd uitgevonden. Als je de spaarhypotheek afsluit wordt ook een rekening geopend waar maandelijks premie voor wordt betaald. Middels de spaarrekening wordt het bedrag gespaard om aan het eind van de looptijd de hypotheek volledig af te kunnen lossen. Een belangrijk verschil met de gewone standaardvariant van hypotheken is dat er bij de spaarvorm tussentijds geen aflossing plaats zal vinden. Gedurende de looptijd zul je dus over het volledige hypotheekbedrag rente moeten betalen.