Het is raadzaam om tijdig te onderzoeken of oversluiten voor u voordelig is. Wanneer u de oude geldverstrekker namelijk te laat te kennen geeft dat u de hypotheek oversluit, dan is de kans groot dat uw lopende hypotheek al automatisch is verlengd. U kunt dan voor dubbele hypotheeklasten en een boete voor het afkopen van de hypotheek komen te staan.

 

Ook is de hypotheek oversluiten tijdens de rentevastperiode mogelijk. U moet dan wel kosten betalen, omdat u in feite het hypotheekcontract openbreekt. Deze kosten worden aangeduid als boeterente. De kosten maken oversluiten tijdens de rentevastperiode minder aantrekkelijk dan aan het eind van de rentevastperiode.

 

Het is uiteraard ook een idee om het hypotheekaanbod waar u elders kunt krijgen voor te leggen aan uw huidige geldverstrekker en over de nieuwe hypotheek te onderhandelen. Veel geldverstrekkers willen een klant die altijd netjes op tijd betaalt, niet kwijt. Het is niet gezegd dat u altijd een lagere hypotheekrente zult kunnen afdwingen, maar niet geschoten is altijd mis.